sábado, 16 de enero de 2010

La Festa dels Tres Tombs



La llegenda de sant Antoni Abat ens explica que aquest sant va venir a Barcelona cridat pel governador de la ciutat, per tal que guarís la seva filla. Sant Antoni va fer un miracle amb la noia i quan estava a punt de tornar a la Tebaida, lloc d'origen, es va trobar amb una truja que portava a la boca un porquet esguerrat i que no podia caminar. La truja l'hi va deixar als peus i el sant, commogut, va fer un miracle i va guarir el porquet.


Diuen que la truja va quedar tan agraïda que ja no es va separar mai més de sant Antoni i que fins i tot el va enterrar quan va morir.


És per això que s'invoca sant Antoni com a patró dels animals domèstics.


El costum de celebrar festes en honor de les divinitats protectores dels animals ens ve de les civilitzacions més antigues, i la de sant Antoni sembla que és una cristianització de les consualies romanes.


La festa de Sant Antoni era organitzada pels gremis de traginers i llogaters de mules (tots dos oficis basats en l'ús dels animals), i aquell dia portaven a beneir els animals tots ben guarnits, amb els millors corretjams i adorns de seda i argent.


Els propietaris dels animals també lluïen llurs millors gales. Era costum no fer treballar els animals el dia del seu patró i se'ls donava un pinso especial.


La festa de Sant Antoni és anomenada a molts llocs, i Sant Cugat n'és un, com el dia dels Tres Tombs. Aquesta denominació sembla que prové del fet que a Barcelona, quan s'anava a beneir els animals, la comitiva feia tres voltes al voltant de l'església de Sant Antoni.


Un cop beneïts els animals, es portava a terme una processó en la qual participaven aquests i tot tipus de vehicles de tracció animal. La processó tenia com a objectiu anar a saludar les autoritats. Més tard, el poble oferia a la comitiva coques i vi dolç. A partir de mitjan segle passat, va adquirir gran importància el ball de la diada, i tothom hi anava. Prova d'aquest fet i de la barreja de gent de tot tipus és la popular dita: «Sembla el ball de Sant Antoni».



El costum de menjar tortell té un significat de protecció: sant Antoni és també l'advocat contra la llebrosia, i la gent creia que menjant el tortell del seu dia no els afectaria la malaltia.




No hay comentarios: